www.memosam.fora.pl
turystyka kurdystanu
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 


Zupa z soczewicy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.memosam.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia kurdyjska
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

Autor Wiadomość
mpietrasik




Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 22:23, 04 Maj 2008    Temat postu: Zupa z soczewicy

Bardzo lubię kuchnię kurdyjską, a najbardziej taką zupę z soczewicy....chciałbym,żeby jakiś użytkownik forum Wink napisał mi przepis Very Happy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
memosam
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2008
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Nie 22:35, 04 Maj 2008    Temat postu: przepisz zupa z Soczewicy

najpierw trzeba ugotować kurczaka, ale nie do końca, pozniej wsypać 200- do 400 gr soczewicy i dalej gotować.
Czosnek i pieprz do smaku Wink Idea . zupa będzie gotowa, wtedy kiedy soczewica bedzie miała kolor żółty. Na koniec wcisnąć sok z jednej cytryny, chyba, że ktoś nie lubi zbyt kwaśnych potraw, wtedy można dodać mniej soku. I gotowe!

SMACZNEGO Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
Martuska
Ama Aziz



Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 19:58, 05 Maj 2008    Temat postu:

A ja znam podobna zupke tez z soczewica ale jak ja to nazywam Kurdyjska Grochowa Very Happy haa haa

Tak tak skutki uboczne takei same jak po polskiej grochowej Razz

Proporcji nei znam bo zawsze robie na oko ale zaczyna sie od podsmarzenia cebuli ( ja nabardziej lubie taka w cienkie paseczki) na oleju i czosnku jak sie cebula zarumieni dodajemu cała puszke ciecierzycy, cieciorki (chick peas) włacznie z zalewą. Ponoc mozna uzywac soji ale ja jeszcze nei probowalam..... Pododaniu calej zawartosci puszki gotować na małym ogniu i dodać z pół szklanki soczewicy, albo pomarańczowej albo zielonej...do wyboru.....no i gotować aż sie soczewica rozmięknie....Dodać w między czasie przypraw do smaku, sól, pieprz, zioła ( oregano, bazylia, prowansalskie) ....A tak sok z cytryny też dobry jak sie doda Very Happy

Nom az sie glodna zrobilam haa haa

Smacznego Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
nesrin




Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:32, 05 Maj 2008    Temat postu:

HEJ!

Poniewż większość naszych rodaków jada niesmaczny ryż błyskawiczny z torebki, postanowiłam na początek podać przepis na ryż po kurdyjsku Cool

Proporcje: na 1 kubek ryżu (albo szklankę) 1,5 tego samego kubka wody, wcześniej zagotowanej.

Kubek ryżu wsypujemy do garnka o średniej pojemności ( lub do głębokiej patelni; może być rondel Rolling Eyes ), zalewamy kilkoma kroplami oleju i prażymy na małym ogniu do momentu, aż ryż nam się zeszkli, zrobi się mlecznobiały. Nastepnie zalewamy wcześniej zagotowaną wodą ( 1,5 kubka) zaprawioną wegetą, bulionem warzywnym, mięsnym, jak kto woli lub jeszcze innymi przyprawami. Ryż gotujemy przez ok. 10-15 min. na bardzo, bardzo małym ogniu, pod przykrywką. Ryz będzie gotowy w momencie, gdy cała woda zostanie wsiąknięta, a sam ryż będzie miękki i sypki.

Pychotka, polecam do każdego rodzaju sosu, potraw z warzywami itp.

Smacznego Wink


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
ladyblackonly




Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:49, 13 Maj 2008    Temat postu:

zupa z soczewicy jest pyszna i powiem że bardziej delikatna niż polska grochowa, w smaku o wiele lepsza bez wątpienia Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
memosam
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2008
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Śro 8:03, 14 Maj 2008    Temat postu:

z tym sie zgadzam Smile pozdrawiam wszystkich

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.memosam.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia kurdyjska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group | | UNTOLD Style by ArthurStyle
Regulamin